Ramon Humet es un compositor nascut a Barcelona (1968). Ha rebut l’Olivier Messiaen International Composition Prize, el XXIV Premi Internacional de Composició Reina Sofia, el premi Enderrock 2022 i un premi CHOC de Classica pel CD “Llum” enregistrat amb el Latvian Radio Choir dirigit per Sigvards Klava.
Les obres de Ramon Humet han estat interpretades per l’Orquestra Simfònica de Montreal, la London Sinfonietta, el Latvian Radio Choir, l’Orquesta Nacional de España i el Bühnen Halle Oper entre altres agrupacions. Va estudiar composició amb Josep Soler, improvisació amb Gerry Weil i piano amb Harriet Serr i Miquel Farré. L’any 2000 entra en contacte amb el compositor britànic Jonathan Harvey, trobada que marca profundament el seu camí creatiu.
L’any 2007 és guardonat amb el Premi Internacional de Composició Olivier Messiaen, fet que li comporta l’encàrrec –a iniciativa del mestre Kent Nagano- de la composició orquestral Escenes de vent per a l’Orquestra Simfònica de Montreal. El mateix any és guardonat amb el Premi Internacional de Composició Reina Sofía de la Fundació Ferrer Salat per l’obra “Escenas de pájaros”. L’any 2014 ha estat nomenat compositor convidat al Palau de la Música Catalana, i la temporada 2019-2020 compositor convidat a l'Auditori de Barcelona.
La música de Ramon Humet destil·la amor per la natura, plasmat en algunes obres simfòniques com Música del no ésser –estrenada conjuntament per l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, la Jove Orquestra Nacional de Catalunya i la Orquesta de Cámara del Auditorio de Zaragoza Grup Enigma—, El temps i la campana -estrenada per l'Orquesta Nacional de España amb la pianista Yukiko Akagi com a solista-, o Escenes d’ocells –obra orquestral que ha estat objecte de múltiples reposicions dirigides per Jean François Rivest, Adrian Leaper, Roberto Minczuk, Víctor Pablo Pérez, Edmon Colomer o Rubén Gimeno.
L'any 2017 compon la música per a la coreografia Ekstasis de Martha Graham reimaginada per Virginie Mécène i estrenada per la Martha Graham Dance Company al Joyce Theater de New York. Aquesta obra ha viatjat per les principals sales del món: Opéra de Paris, Teatro Real de Madrid, National Centre for the Performing Arts de Beijing, Festival de Música y Danza de Granada, Luxembourg, Alemanya, Canadà, Turquia, etc…, i és la banda sonora del video "Breathing" de l'aclamat artista japonès Hiroshi Sugimoto, i produït per Opéra de Paris. (www.youtube.com/watch?v=C1ZjEhNZgrk)
Sovint inspirat per la música tradicional japonesa per a shakuhachi, alguns de les seves obres més rellevants de música de cambra han estat enregistrades en un disc compacte acuradament dissenyat, "Niwa", a càrrec de la London Sinfonietta dirigida per Nicholas Collon. L’any 2022 és guardonat amb el premi CHOC de Classica i amb el premi Enderrock al millor disc de música clàssica per l’enregistrament “Llum” interpretat pel Latvian Radio Choir dirigit per Sigvards Klava i produït per Ondine Records, obra que tes va estrenar a la sala simfònica de l’Auditori de Barcelona el mes de març de 2023.
Des de l’any 2009 és professor de composició i orquestració al Conservatori Superior del Liceu. Entre els seus ex-alumnes destaquen alguns compositors amb una brillant carrera professional: Joan Magrané, Miquel Oliu, Carles de Castellarnau i Maria Camahort.
Foto: Marta Pich
Publicacions (70)
Ramon HumetObres
Ramon HumetPer Conjunts de cambra
Per Orquestra
Un sol instrument
Altres
Obra | |
---|---|
Sky Disc (Reducció) |